Λαθρεπιβίβασης συνέπειες

Posted in Οικονομία, ΠολιτικήTagged

Ι. Τα greek statistics έγιναν συνώνυμα κρατικής ψευδολογίας. Κορυφαίος δικαστικός λειτουργός έχει διαπιστώσει φαινομενική την μείωση του δημοσίου μας χρέους, ώστε να ενταχθούμε στην Ευρωζώνη (Εστία 8.5.12).

Την ανώμαλη ένταξη διαδέχθηκε ανορθολογική χρήση του “ευρώ”. Το καταστήσαμε, ουσιαστικά, ομόλογο. Επωφεληθήκαμε, δηλαδή, των χαμηλών του επιτοκίων. Χρηματοδοτήσαμε καταναλωτικές δαπάνες. Περιφρονήσαμε την επένδυση. Κατακρεουργήσαμε την ανταγωνιστικότητα. Αυξήσαμε τις εισαγωγές, άρα, και το κόστος της εδώ διαβίωσης. Διευρύναμε  την κατά κεφαλή δαπάνη. Ζούσαμε (με δανεικά)  ως πολύ πλούσιοι (!!!).

ΙΙ. Την  4.10.09 διεξήχθησαν εκλογές. Επιβλήθηκε το σύνθημα:  “λεφτά υπάρχουν – έχουμε πρόγραμμα”.  Ο νικήσας απεδείχθη εντελώς απρογραμμάτιστος. Οι αγορές φοβήθηκαν οικονομική κατάρρευση.  Έπαψαν, ουσιαστικά, να δανείζουν. Δηλώσαμε αδυναμία ανταπόκρισης στις πληρωμές μας. Αφήσαμε απλήρωτα ομόλογα ύψους 107 δις (!).

ΙΙΙ. Άρχισε η εποχή των “μνημονίων”. Οι εταίροι έγιναν πιστωτές. Έθεσαν κανόνες. Επιδίωξαν η Ελλάς να μην πτωχεύσει τελειωτικώς. Να καταστεί παραγωγική. Βεβαίως, να μην δαπανά περισσότερο απ’ ότι διαθέτει. Άρα, κάποτε να εξοφλήσει και τους δανειστές.

Ό,τι αποδεχθήκαμε, πρακτικά το κλωτσήσαμε. Εξομοιώσαμε στην κοινή συνείδηση τις ρυθμίσεις με καταναγκασμό κατακτητών. Το Πασόκ είχε υπάρξει, το κυρίως διανεμητικό κόμμα, με δανεικά. Παροιμιώδες η πρωθυπουργική παραίνεση: “Τσοβόλα δώστα όλα”.

Υπό προοπτική δημοσιονομικής πειθαρχίας επήλθε συγκλονισμός. Το Πασόκ,  μετασχηματίσθηκε, βασικώς, σε Σύριζα. Ο Σύριζα σήκωσε σημαία εθνικοαπελευθερωτική.

ΙV. Ενός κακού μύρια έπονται. Εάν τις εκλογές  του 2012 είχε κερδίσει ο Σύριζα, θα είχε απομυθοποιηθεί νωρίτερα. Αρά (και) νωρίτερα θα ξεκινούσαν προσπάθειες ανόρθωσης. Όμως, τις εκλογές κέρδισαν οι μέχρι τότε  καθιερωμένοι. Ο Σύριζα ισχυροποιήθηκε πολύ. Έγινε αξιωματική αντιπολίτευση. Αποδύθηκε σε ακατόρθωτες υποσχέσεις. Δήλωνε ότι θα σκίσει τα μνημόνια. Επίσης ότι θα αποκαταστήσει την παλαιά ευμάρεια.  Ότι θα εισπράξει γερμανικές κατοχικές αποζημιώσεις. Υπόσχονταν ακατάπαυστα όλο τον ουρανό με όλα τα άστρα (!!!).  Οι Συριζαίοι δήλωναν ανυπακοή στα μνημονιακά μέτρα. Απέκλειαν, άρα, την ανάταξη της οικονομίας δι’ αυτών. Δυναμίτιζαν κάθε προσπάθεια προσαρμογής (!!!).

V. Οι εκλογές Ιανουαρίου 2015 έβγαλαν Σύριζα. Άρχισε η κατεδάφιση του κύρους του. Διεξήγαγε την χειρότερη νοητή διαπραγμάτευση με τους πιστωτές. Μέχρι Φεβρουαρίου 2015 η Ελλάς κάτι κρατούσε: την απειλή εξόδου από την Ευρωζώνη. Ο Σύριζα, επιπολαίως, έχασε το “momentum”. Δεν έκλεισε – τότε – συμφωνία. Οι πιστωτές κοστολόγησαν την έξοδο. Την δέχθηκαν. Έτσι στις 13.7.15, πριν μιλήσει ο κ. Τσίπρας, μας ζήτησαν να φύγουμε (!). Ο κ. Τσίπρας, λοιπόν – άοπλος – παρεδόθη, άνευ όρων (!). Όλη η αντιστασιακή ρητορία πήγε περίπατο. Υπέστημεν το βαρύτερο μνημόνιο όλων των εποχών.

Η εν γένει οικονομική πολιτική Σύριζα ατέχνως ασκήθηκε. Είχε υποσχεθεί ανάπτυξη. Έφερε  ύφεση. Αντί ιδιωτικοποίησης του λιμένος Πειραιώς, καθιέρωσε  (εκεί) μονοπώλιο της Κίνας. Δύναμης, δηλαδή, πανίσχυρης που δεν θα σηκώνει και υποδείξεις (!!!).

Η εκροή κεφαλαίων ηθικών και υλικών επιτάθηκε. Ο κορυφαίος του δράματος Βαρουφάκης είπε (και) κάτι σωστό. Ότι, δηλαδή, το νέο μνημόνιο δεν βγαίνει. Το χρηματιστήριο είναι στο ναδίρ. Ομοίως και τα ακίνητα. Τα εν Ελλάδι παραγόμενα ευρώ είναι λίγα. Η χώρα, ως οικονομική οντότης, και εάν συνολικώς ξεπουληθεί, υπολείπεται των αξιώσεων του νέου (τρίτου) μνημονίου (!!!).

Υπερηφάνως  ο Σύριζα, δήλωνε: Αριστερός. Δεν πρόκειται περί αυτού. Είναι, απλά, αδέξιος (!).

VI. Η λαθρεπιβίβαση εξελίσσεται σε βαρύ ναυάγιο. Η κρατικοδίαιτη οικονομία αδυνατεί να εξασφαλίσει διατήρηση στην Ευρωζώνη. Έσχατη ελπίς είναι η άμεση πιστή αντιγραφή των της Κύπρου.

Ταξικός διχασμός

Στραγγαλισμός νομιμότητας

© 2024 Γ.Κ Στεφανάκης All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.