Άκρως επικίνδυνος !

Posted in Οικονομία, ΠολιτικήTagged

Ι. Ο κ. Τσίπρας απολαμβάνει εύνοιας μετεκλογικών εντυπώσεων. Αυξάνεται η επικινδυνότης του ανδρός, εν όψει και νέων υπέρ αυτού δημοσκοπήσεων. Εντυπωσιακή υπήρξε η εμφάνισή του στην διεθνή τηλεόραση την 15η τρέχοντος. Άσκησε υποτίθεται διευρωπαϊκή πολιτική. Πράγματι, όμως, μετήλθε μεθόδους εσωτερικής μικροκομματικής ψηφοθηρίας. Μίλησε ελληνικά (!!!). Επικοινώνησε αμέσως με τους Έλληνες. Εκμεταλλεύθηκε στο έπακρο ό,τι το άκρως εσφαλμένο (και αφελές) υποστηρίζουν (και) απροσγείωτοι πολιτικοί, αστοί. Ότι,  δηλαδή, η δράση εδώ της Τρόϊκα είναι τιμωρητική (!!!). Ότι, ειδικώτερα, για την κατάρρευση της χώρας δεν ευθύνεται η εσωτερική κραιπάλη. Αλλ΄ότι η κατάρρευση αυτή, είναι αποδοτέα στους ξένους. Στην σκληρή (κατά Τσίπρα) “Καταστρόϊκα” και τους “Μερκελιστές” του   γερμανικού διευθυντηρίου.  Ότι, τελικά, αυτοί έχουν στεγνώσει, από χρήμα, αυθαιρέτως, την χώρα με λιτότητα. Άρα, απολειπομένου του “διευθυντηρίου” η χώρα, αυτομάτως θ΄αποκατασταθεί σε συνθήκες  ευδαιμονίας του 2008 (!!!).

Αυτό – κοντολογίς – υπήρξε στην ουσία το τηλεοπτικό μήνυμα του κ. Τσίπρα, σε σαφή ελληνικά. Δεν έπεισε τους Ευρωπαίους. Παρεπλάνησε, αδίστακτα, τους Έλληνες. Προσέβαλε, όσο κανείς δημοσία, την Γερμανία και την κα Merkel.

ΙΙ. Στόχος του κ. Τσίπρα είναι να κυβερνήσει. Αγνοεί (ή σκοπίμως  παραβλέπει) ότι ανήκουμε  στην Ευρωζώνη – απλώς – ονομαστικά. Οργανικά είμεθα αποσυνδεδεμένοι. Δεν αυτοχρηματοδοτούμεθα σ΄ευρώ. Δεν τηρούμε τις αρχές του ευρωπαϊκού πολιτισμού, για σεβασμό προσώπου και περιουσίας οιουδήποτε οφειλέτη. Οι πολιτισμικές αξίες της Ευρώπης έχουν υποκύψει στην ανάγκη εσόδων (!!!). Το τι ακριβώς, ως Ελλάδα, θα  κληθεί ενδεχομένως να κυβερνήσει ο κ. Τσίπρας δεν φαίνεται να τον απασχολεί. Η πολιτική του είναι μηδενιστική. Είναι αποκολλημένος από την πραγματικότητα. Ίσως κάποιο αριθμητικό δεδομένο τον ταρακουνήσει.

ΙΙΙ. Η οικονομική πορεία της χώρας υπήρξε ανέκαθεν συνδεδεμένη, προς εκείνη της Εθνικής (της) Τράπεζας – Ε.Τ.Ε. –. Η τελευταία είναι καθημερινά χρηματιστηριακώς αποτιμητή. Άρα παρέχει δείκτη – τάση πορείας των πραγμάτων. Αυτό και για την ίδια και για την πορεία της οικονομίας. Άρα και για την Ελλάδα.

Με την έκρηξη της κρίσης (2008) η αντίδραση της χώρας (και της ΕΤΕ) υπήρξε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν  ήταν ανοιγμένο σ΄επισφαλή στεγαστικά δάνεια και παράγωγά τους, τα λεγόμενα “τοξικά προϊόντα”. Προς στιγμήν είχαμε και άνοδο χρηματιστηριακή. Ιστορικά η μετοχή της ΕΤΕ έφθασε το 2008 τα 45 ευρώ (!!!).

Η διεύρυνση της κρίσης (2010) κατέστησε αμέσως σαφές ότι τοξικότατη ήταν όλη η ελληνική οικονομία. Είχε καταναλωτικά διαθέσει τεράστια ποσά δανείων. Ήταν, έτσι, σε αδυναμία κάλυψης των ανοιγμάτων της. Η μετοχή της Ε.Τ.Ε. άρχισε να καταρρέει. Την 30.5.2013 δέκα παλαιές μετοχές αντικαθιστώνται με 1 (μία) νέα.

Είχαμε, τότε, και αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στην τιμή των 4,29 ευρώ ανά μετοχή. Για την επιτυχία της οργανώθηκε πανελλήνια σταυροφορία. Η αύξηση πέτυχε. Η διοίκηση της ΕΤΕ εξέφρασε  την αισιοδοξία της. Όσοι πρόλαβαν να πουλήσουν γλύτωσαν. Οι λοιποί υποφέρουν. Χθες η (νέα) μετοχή (των δέκα παλαιών τίτλων) προσγειώθηκε σε € 2,11. Ήδη ολοκληρώθηκε (και) νέα αύξηση κεφαλαίου της ΕΤΕ. Ο πήχης έχει κατέβει και άλλο. Η τιμή των (πάλι) νέων μετοχών υπήρξε ορισμένη μόλις στα 2,2 ευρώ. Η διοίκηση της Τράπεζας είναι και πάλι αισιόδοξη.

Τα τελευταία χρόνια, της εσωτερικής δυστυχίας, ενδημούν  οι ex officio αισιόδοξοι. Είναι αυτοί που επιλέγονται για να μην ανησυχούν ποτέ (!!!).

ΙV. Οι αριθμοί είναι το πλέον πειστικό επιχείρημα. Οι τιμές κλεισίματος των χρηματιστηρίων είναι αριθμοί. Αριθμητικό είναι και το χρέος μας. Την είσπραξή του δικαιούνται Ευρωπαίοι φορολογούμενοι. Υπήρξαν περισσότερο πειθαρχημένοι από εμάς. Διάγουν εκείνοι (και) βίο σκληρότερο, ως εκ των κλιματολογικών συνθηκών του βορά. Πολλοί ζουν και με άκρως περιορισμένα οικονομικά μέσα. Είναι απίθανο να (μας) χαρίσουν, οι φορολογούμενοι εκείνοι, το λαβείν τους. Αν τους ζητήσουμε κάποιες διευκολύνσεις ίσως κάτι να δώσουν. Αν ο κ. Τσίπρας  δηλώσει ότι δεν πληρώνει, μάλλον θα μας διώξουν.

Αυτά: ώστε κανείς ποτέ να μην δηλώσει πως δεν ήξερε τι σημαίνει κύριος Τσίπρας.

Ευρωπαϊκό αδιέξοδο

© 2024 Γ.Κ Στεφανάκης All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.