Αυταπάτη εξακολουθητική

Posted in ΟικονομίαTagged

Ι. Διοχετεύονται πληροφορίες για τις οικονομικές εξελίξεις. Η κυβέρνηση σπεύδει. Σε κάθε βελτίωση εκδηλώνει ενθουσιασμό. Και επιβεβαιώνει την ασχετοσύνη της (!). Αγνοεί τα στοιχειώδη. Ο άνθρωπος, εγγενώς, γεννιέται ως “homo economicus”. Μέχρι να σβήσει αγωνίζεται επιβιώνοντας. Κάηκε η Hiroshima την 6η Αυγούστου 1945. Την επομένη, ήδη, του πυρηνικού ολέθρου οι κάτοικοι πάλευαν για την επιβίωση. Κατά μείζονα λόγο το αυτό συμβαίνει και εδώ. Ο κύριος Βαρουφάκης καταγγέλλει. Ομιλεί για αποτυχία της κυβέρνησης σε διαστάσεις θεομηνίας. Και είναι (ο κ. Βαρουφάκης) το αστέρι των οικονομικών υποσχέσεων του Σύριζα (!!!). Εμφανίσθηκε ως ο οικονομολόγος του παγκοσμίου διαμετρήματος. Είναι εκλεγείς πρώτος βουλευτής. Είναι επιλογή του Σύριζα με σφραγίδα ιδιοφυίας. Και αυτός προβλέπει αρμαγέδδωνα (!!!).

ΙΙ. Ό,τι λοιπόν οι Έλληνες συνεχίζουν να προσπαθούν δεν σημαίνει τίποτε. Ούτε η τυχόν κάμψη – πρόσκαιρη – της ανεργίας σημαίνει κάτι.

Ό,τι μετρά είναι πως η οικονομία μας, εν γένει, εξελίσσεται σε πολύ χαμηλώτερη στάθμη. Παντού τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα επί κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά. Είναι απορίας άξιο ότι η αντιπολίτευση δεν αξιοποιεί την απόκλιση. Και είναι  το πράγμα κατάδηλο.

Είναι, επί τέλους, το πολιτικό μας νόσημα φοβερό. Πρώτη πολιτική δύναμη, δημοσκοπικά, έχει γίνει η άρνηση. Ένας εκλογέας στους τρεις αυτοπροσδιορίζεται αρνητικά: Δεν ξέρω, δεν απαντώ, ουδείς με εκφράζει κλπ.

ΙΙΙ. Ακόμη φοβερότερη είναι η προοπτική. Τα μνημόνια, ασφαλώς, δεν σχίσθηκαν. Ατυχώς ούτε εφαρμόσθηκαν. Φαίνεται, πάντως, πως τελειώνουν στα μέσα του 2018. Άρα μας απομένει να επιστρέψουμε εκεί που βουλιάξαμε. Δηλαδή στην ισορροπία των αγορών. Αλλ’ εκεί κατατροπωθήκαμε το 2010. Ανέβηκαν τα επιτόκια σε τέτοιο ύψος που ουσιαστικά αποβληθήκαμε. Για καλύτερα πήγαμε στα μνημόνια. Την ωφέλεια του αντίστοιχου μαθήματος δεν αποκομίσαμε.

IV. Έχει αξία να γνωστοποιηθούν οι αμοιβές αυτών που ασχολήθηκαν με την προετοιμασία της νέας χρηματιστηριακής μας εξόρμησης. Σε κάθε περίπτωση τις χρηματαγορές διέπει ο οικονομικός ορθολογισμός. Δεν θ’ απορροφήσουν σημαντικό μέρος του τεράστιου δημόσιου χρέους. Ό,τι απορροφήσουν θα έχει επιτοκιακό κόστος πολύ μεγαλύτερο του των μνημονίων (!!!).

V. Κοντολογίς: Ουδείς θα μας διώξει από την ευρωζώνη. Ουδείς έχει λόγο να μετέλθει τέτοια σκληρότητα. Όμως στενεύει πλέον και η χορήγηση ευρώ με όρους προνομιούχους. Ιδίως με επιτόκια χρεούμενα, όχι δηλαδή αμέσως καταβαλλόμενα. Στις αγορές δεν υπάρχουν τέτοιες ευχέρειες. Το επιτόκιο θα είναι ψηλό και θα καταβάλλεται αμέσως.

VI. Η μαθηματική απόδειξη της ασυνέπειας είναι έργο σπάνιο. Ο Σύριζα έπαθε και αυτό. Στην αφετηρία των capital controls το ελεύθερο χρήμα ήταν : 60 € Χ 365 ημέρες. Δηλ. 21.900 €. Πανηγυρίσθηκε μερική απελευθέρωση. Είναι 1.800 € Χ 12 μήνες. Δηλ. 21.600 €. Τελικά ως απελευθέρωση νοείται η μείωση € 300 ετησίως (!!!).

  • Αυτός είναι ο Σύριζα.

Ανυπαρξίας προσποίηση

Γερμανίας περίσσευμα

© 2024 Γ.Κ Στεφανάκης All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.