Οι πιστωτές

Posted in ΟικονομίαTagged

Ι. Στην ευρωζώνη περάσαμε μ΄ό,τι ο ε.τ. Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Κ. Τράκας, έχει επισημάνει στην Εστία στις 8.5.12. Δηλαδή με “φαινόμενη μείωση του δημοσίου χρέους”. Πρόκειται για τα διαβόητα greek statistics, δηλωτικά διεθνούς απάτης (!).

ΙΙ. Η απάτη κατέστη τρόπος ζωής. Ευημερούσαμε,  με διεύρυνση της κατά κεφαλήν δαπάνης, χωρίς, όμως μεγέθυνση της παραγωγικής βάσης. Διαθέταμε αναξιόχρεα ομόλογα. Απολαμβάναμε εικονική ευζωία (!!!).

Σφράγισε την εποχή το σύνθημα: ”Λεφτά υπάρχουν“. Ήταν οι εκλογές της 4ης Οκτωβρίου 2009 (!!).

Οι αγορές διείδαν τα επερχόμενα. Εκτίμησαν τον κίνδυνο. Αύξησαν τα επιτόκια. Η Ελλάς  δήλωσε αδυναμία πληρωμής  ομολόγων ύψους 107 δις. Φθάσαμε στο PSI. Φάγαμε τα λεφτά των πιστωτών. Μειώσαμε το δημόσιο χρέος. Την μείωση απορρόφησε το αδηφάγο κράτος.  Προκοπή δεν είδαμε (!!!).

ΙΙΙ. Άρχισαν τα μνημόνια. Δηλαδή: προσπάθεια ώστε η Ελλάς να παράγει αγαθά που ν΄αγοράζονται. Αυτή είναι η ουσία της υγιούς οικονομίας (!!!).

Ξεκίνησε  ο αντιμνημονιακός αγών. Ήλθαν οι αντιμνημονιακοί στην Αρχή. Έγιναν, αμέσως, μνημονιακοί. Άρχισαν τα μέτρα. Άρχισαν  και αντίμετρα. Μέτρα για τους πιστωτές. Αντίμετρα για τους ιθαγενείς.

Ζήτημα είναι ότι σ΄ανάλογη δυσχέρεια βρέθηκαν κι άλλοι. Και δη: Κύπρος, Ιρλανδία, Πορτογαλία. Οι άλλοι συνήλθαν. Εμείς όχι. Άρα το κακό μας το κεφάλι φταίει. Όχι τα μνημόνια.

IV. Αποκοπτόμεθα από την “Ευρωζώνη”. Δεν έχουμε ευρώ. Δεν νοείται κυκλοφορία χρήματος που, πράγματι, δεν κυκλοφορεί. Τα capital controls έγιναν οριστικά. Το ευρώ έγινε προσωρινό. Η ελεύθερη ανάληψη καταθέσεων είναι ανάμνηση.

V. Οι πιστωτές έχουν απογοητευθεί. Είναι χαρακτηριστικό: ζητούν πρόσθετα μέτρα για μετά το 2018. Δηλαδή για μετά τη λήξη του ισχύοντος, άρα για επόμενο μνημόνιο (!). Για τα μέτρα αυτά, όμως, δεν δίνουν χρήματα.

Η παραγωγική μας ανάπτυξη διαρκώς διακηρύσσεται. Ουδέποτε πετυχαίνεται. Φορολογική τυμβωρυχία χρηματοδοτεί το δημόσιο. Η συζήτηση για το χρέος είναι επικοινωνιακή. Δεν έφερε το χρέος την κρίση. Η κρίση έφερε το χρέος. Λείπει ο οικονομικός εξορθολογισμός. Χρέος μας χαρίστηκε και με το PSI. Βελτίωση δεν είδαμε. Το κράτος την κατάπιε.

VI. Δηλούται επιστροφή στις αγορές. Πρόκειται για λάθος. Είμαστε στις αγορές (!). Απλώς τα επιτόκια με τα οποία τιμολογείται ο ελληνικός κίνδυνος είναι πολύ ψηλά. Είναι διπλάσια των της Πορτογαλίας. Αδυνατούμε, όμως, σε τέτοιο κόστος να ανταποκριθούμε (!).

VII. Επί ημερών Σύριζα οι μετρητές τείνουν στο μηδέν. Νέα αφετηρία προβάλει. Απ΄αρχής οι Έλληνες οφείλουν ν΄αναλάβουν ορθολογισμένη οικονομική ανασυγκρότηση. Το ζήτημα επείγει. Ώστε να μην ακολουθήσουν χειρότερα. Η Τουρκία είναι ισχυρή και απειλητική.

Παράλληλο νόμισμα

Αντικατοπτρισμός

© 2024 Γ.Κ Στεφανάκης All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.